15. august 2016

Mors og omegn

Mors er en fantastisk ø, som ligger smukt placeret midt i Limfjorden.

Beliggenhed

Øen er brofast med Salling (Sallingsundbroen) mod syd og Thy (Vildsundbroen) mod nord. Desuden er der færgeforbindelse fra Nordmors til Thy (Feggesund) og fra Vestmors til Thy (Næssund).

Fra Nykøbing Mors kan man køre til både Thisted og Skive på ca. 30 minutter. Aalborg og Aarhus ligger begge en god 1½ times kørsel væk.

Sallingsundbroen

Indkøbsmuligheder

Gågaden ligger få minutters gang fra Grønnegade. Her er et udvalg af specialforretning, og året igennem er her forskellige arrangementer som open by night, kræmmermarked, gratis koncerter, fastelavn, halloween, juletræ og børnenes dag.

Dagligvareindkøb kan klares hos Løvbjerg, Netto, Rema1000, Fakta og Lidl, som alle ligger inden for meget kort afstand.

Gagade

Nykøbing Mors

Nykøbing er en charmerende gammel købstad med ca. 9.000 indbyggere. Byen ligger smukt placeret ud mod Limfjorden midt på Mors. Centrum huser gågaden, som sviger sig ned forbi kirketorvet, hvor der sommeren igennem er forskellige arrangementer. Nabo til kirken er byens biograf, som er et af landets ældste og har til huse i en smuk gammel bygning. Nykøbing har desuden et hyggeligt og afslappende anlæg med tilhørende legeplads.

Af attraktioner i byen kan nævnes Dueholm Kloster, Dansk Støberimuseum, Aksel Sandemoses fødehjem og Dansk Skaldyrcenter.

Dueholm Kloster

Dansk Støberimuseum

Dansk Skaldyrcenter

Kirke

Hvad er der at lave på Mors?

Kan man lide at gå en tur langs vandet, så kan Klosterbugten nåes på få minutters gang. Er man mere til badning, så er Mors fyldt med vidunderlige badestrande. Inde i Nykøbing Mors er Øster Strand og Refshammer de foretrukne badesteder (5 minutter på cykel).

Klosterbugten2

 

10 minutters cykeltur væk ligger Legind Bjerge, som er et 883 hektar stort skovområde, som er fabelagtig til gåture hele året rundt. Skoven er beliggende langs med kysten i et bakket terræn, som er gennemskåret af dybe kløfter med små vandløb i bunden. I Legind Bjerge finder vi også Herregården Højriis, hvor man bl.a. kan løse mordgåder. Der er afmærkede ruter i Skoven, og du er velkommen uanset om du vil gå, løbe, ride eller cykle.

Legind

 

Jesperhus Blomsterpark ligger i 15 minutters afstand på cykel og under 10 minutter i bil. Jesperhus Blomsterpark er elsket blandt både børn og voksne. For den ældre generation er parken fyldt med de smukkeste  blomster hele året, og for børnene er der masser af spændende aktiviteter. Ligeledes byder ferieresortet på bowling center, golfbane og vandland.

Jesperhus

Jesperhus

 

Der er rigtig meget skøn natur på Mors, bl.a. som tidligere nævnt alle de skønne strande og Legind Bjerge. Derudover kan Mors byde på Hanklit og Feggeklit (moler), Skarrehage Naturreservat, Dråby Vig Naturreservat, Flade Bakker, Ejerslev Røn og Blinderøn (yngle- og rasteplads for sæler). Det kan også nævnes at Margueritruten går rundt langs meget af kysten. Foretrækker man vandrestøvlerne er der masser af afmærkede stier på hele øen, og er man ambitiøs kan kystruten anbefales.

Naturen på Nordmors

Naturoplevelser i særklasse

Kystruten

Feggeklit

 

Af andre aktiviteter Mors kan byde på, så kan der nævnes rideskole, roklub (kajak, inrigger), sportsklubber (NIF, FLUIF), golfklub, biograf, Limfjordsteateret, der er ledige bådpladser i havnen, om sommeren arrangeres der sejlture rund om øen og til andre destinationer i Limfjorden.

Morsø Golfklub

Morsø Rideklub

NIF

FLUIF

Morsø Sejlklub og Marina

Biograf

 

Tilbagevendende begivenheder i omegnen af Nykøbing Mors er bl.a. Kulturmødet, Skaldyrsfestival, Country Festival, Mors 100 miles, Træskibssejladset Limfjorden rundt og Morsø Festival.

Kulturmødet

Skaldyrsfestival

Countryfestival

Morsø Festival

100 miles

Traeskib

Udflugter

Nr. Vorupøre – Vesterhavet – 30 minutter i bil

Museumscenter Hanstholm – Nordeuropas største befæstningsanlæg fra 2. verdenskrig – 40 minutter i bil

Hjerl Hede – frilandsmuseum – 45 minutter i bil

Mønsted Kalkgruber – kalkgruber – 45 minutter i bil

Fårup Sommerland – forlystelsespark – 1 time 30 minutter i bil

Randers Regnskov – zoo – 1 time 30 minutter i bil

AQUA – Akvarium og dyrepark – 1 time 30 minutter i bil

Legoland – forlystelsespark – 1 time 45 minutter i bil

Vesterhavet